Stranice

utorak, 16. travnja 2013.

Izrada sanduka za yamadori

Drveni sanduci su praktični, za "trening" fazu izvađenih starijih drva. Praktični su jer ih možemo izraditi neposredno prije sadnje u potrebnoj veličini. Sanduk bi trebao biti konstrukcijski čvrst s obzirom da drvo upija vodu prilikom zalijevanja ili kiše pri čemu može doći do širenja. Ponekad se sanduk raspadne. I svakom slučaju sanduk bi trebao izdržati barem dvije godine do prve presadnje. Ima raznih nacrta kako napraviti sanduk, ali evo kako sam ih napravio ja.


U trgovini građevnog materijala nabavio sam jelove daske 400 x 17 x 2,5 cm.
Tri takve daske za 75 kn. Daska je zatim izrezana na dijelove dužine 50 cm. Ista ova dužina koristiti će se za stranice i za dno.






Četiri daske dužine 50 cm (ili neke druge koja vam odgovara) složene su tako da čine okvir. Za spoj su korišteni čavli dužine 7 cm, iako se mogu koristiti i vijci čime će spoj biti čvršći. U ovom slučaju, s čavlima, svaki spoj je prije zabijanja namazan ljepilom za drvo, što će dati dodatnu čvrstoću.




Na okvir se zabija ostatak daski, za pod. Prethodno je spoj također namazan ljepilom za drvo radi bolje čvrstoće, S obzirom da su dvije nasuprotne stranice učvršćene čeono na druge dvije, vanjske dimenzije okvira su 50 + 55 cm. Za pod koristimo dasku 50 cm, položenu na dimenziju okvira 50. Stoga zbog širine daske imamo 4 cm viška koji će se koristiti za razmak među daskama.



Najbolje je prvo postaviti prvu dasku poravnavši je s rubom, te zatim zadnju, a srednju je tada najlakše postaviti po sredini. Tako na podu ostaju dva proreza od cca 2cm koji su praktični iz više razloga. Dno sanduka će biti pod najvećim utjecajem vlage, pa zbog ovog razmaka neće doći so upiranja jedna daske u drugu i time iskrivljivanja. Ujedno ovaj prorez služi kao drenažni otvor, te otvor za provlačenje žice za pričvršćivanje.


Preostalo je još zabiti podložne "nožice". Za ovo su korištene letve za krov 4x3 cm, koje su pričvršćene poprečno na drenažni otvor. Ova podložne nožice su potrebne kako ne bi se olakšalo otjecanje viška vode bez zadržavanja ispod sanduka.





Da bi se spriječilo propadanje supstrata kroz drenažne otvore, potrebno ih je s unutrašnje strane zaštititi mrežicom. Ovdje je korištena ona plastična traka koja se postavlja čeoni dio krovišta radi spriječavanja ulaska ptica ispod crijepa. Traka od 5m košta tridesetak kuna. Za potrebe ovog sanduka korišteno je 50 cm trake koja je prepolovljena po sredini, tako da se mogu pokriti oba otvora. Kroz mrežicu se može lako provući žica za učvršćivanje drva u sanduk.


Evo, drvene sanduke najbolje je napraviti prema dimenzijama korijenja pri prvoj sadnji. Koristio sam daske 2,5 cm z obzirom da je predviđen za nešto jače drvo. na stranice sanduka ove debljine lako je pričvrstiti kuke, ili neki drugi prihvat za naknadno savijanje ili zatezanje grana žicom. U nekim slučajevima kroz stranice ili pod možete vijkom direktno pritegnuti drvo za sanduk. Zbog prozračnog i superpropusnog supstrata, ovakvo se drvo mora pričvrstiti za sanduk žicom kako bi se osiguralo da korijenje miruje unutar supstrata i da se drvo ne prevrće. Ako je sanduk napravljen dovoljno čvrsto, moći će se upotrijebiti više puta.

Nema komentara:

Objavi komentar