Stranice

utorak, 30. travnja 2013.

Je li rano za promišljanje?

Koliko vidim, grab pokazuje znakove da će preživjeti, na svim metla-granama koje sam prikratio kod sadnje razvijaju se pupovi, tako da je očito da že zaživjeti.

No, ovaj grab ima neko0liko problema već u startu, iako sam uvjeren da se sve može s godinama ispraviti.

Mala analiza...


Nebari

Na prvi pogled izgleda dobro ali na žalost nema ni jednu izglednu stranu. Unatoč dva jaka postrana korijena u sredini ide ravno u tlo što baš i nije neki izgled. Pretpostavljam da ću se malo morati igrati cijepljenja korijenja kad za to dođe vrijeme

Stablo

Stablo nema nikakvo suženje. Grab je odrezan kao smetnja uz ogradu, i to prilično nisko tako da je stablo debelo, ali relativno kratko. Na vrhu, gdje je bio rez nastali su problemi jer se rana nije zatvorila pa je dijelom istrunula i ima rupu oko 5 cm u sredini. Ovo će definitivno trebati podrilati u dogledno vrijeme. možda s popriličnim okomitim rezom kako bi naizgled dobili dva smjera. No nije samo to.

Krošnja

Nakon što je odrezan nastavio se boriti i na tri mjesta je potjerao izdanke koji su bili šišani škarama za živicu, i to nekoliko godina za redom. Na ta tri mjesta uvijek su tjerali novi izdanci tako da sad drvo ima tri pozamašne kvrge koje se nikako ne uklapaju u konstrukciju. Stablo liči na gljivu.

Čimi mi se da će te kvrge kad tad trebati biti odsječene jer ih ne vidim u nekom petogodišnjem planu.

Na sreću krošnja je nešto na čemu se uvijek može raditi.

Za sad na tim kvrgama postoje podrezane grane koje su ostavljene kako bi drvo razvilo neku zelenu masu i stabiliziralo se u sanduku. Definitivno ovo neće funkcionirati u budućnosti ali na samom stablu bih rado vidio koju granu. Za sada tu nema pupova.

Ako dolje nisko potjera grana to bi bilo sjajno, pa čaj je možda i cijepiti kako bi se donji dio stabla dodatno zadebljao. Sacrifise branch.

Razmišljam i bi li se obe kvrge mogle malo podrilati u budućnosti uz ostavljanje jednog izrasta kako bi se grana u nastavku stopila s ostatkom te kvrge, no to mi je malo izgledno, i nemam neku predodžbu da bi to izgledalo lijepo. Osim toga dvije id 4 kvrge su nasuprotne i to na gornjem rubu reza a sve četiri su na jednoj strani.

Dakle, definitivno, nema ni jedne napredne tehnike koju neće trebati probati napraviti. Uspije li sve, trud se istplati. Jer jedino što ovo drvo ima je starost i žilavost. Ostalo će biti možda umjetnost.

Nema komentara:

Objavi komentar