Stranice

utorak, 9. listopada 2012.

Air-layeri - update

Moji dvorišni air-layeri su napokon doživjeli malo mira. Naučio sam se strpljenju. Mnogi moji eksperimenti su završili bez rezultata pa sam počeo cijeniti vrijeme koje treba prirodi.
Air-layeri koje sam napravio u dvorištu daju znakove napretka, ali sam ipak odolio iskušenju da 'ubrzam'.

Dok sam još prije par tjedana dvojio o odvajanju od matične biljke, sad sam definitivno odlučio. Ništa do proljeća. Malo je tome pomogla i kava sa Seba-sanom koji je ležerno i rutinski prokomentirao u korist čekanja proljeća.

Da ne bih dangubio, odlučio sam ipak još malo poraditi na cijeloj priči.

Imam dakle tri izgledna air-layera (šljiva, cvatuča dunja i stari jorgovan) koji su počeli kao 'ajde da probam', pa su se razvili u 'gle, ovo radi', zatim su ušli u znanstvenu fazu 'kontrole i korekcije', i na kraju je doktorska dizertacija ipak odložena do proljeća.

Ono što bi layerima moglo biti problem je zima. Stoga sam se naoružao mahovinom , glanc novim folijama (ova postojeća je već previše slijepljena selotejpom od neprestanog virenja i provjeravanja), crnim vrećama za smeće itd. i krenuo u jednosatnu operaciju pripreme za zimu.

Da ne bi bilo puno petljanja i krpanja, odlučio sam napraviti sve nanovo.

Cvatuća dunja je bila prvi air-layer i ima već prilično korijenja pa nisam previše dirao postojeći sustav iako sam ga malo očistio. Potpuno otvaranje layera pokazalo je da se jedan popriličan korijen razvio samo s jedne strane kako sam i komentirao u jednom ranijem postu. Dakle, budući nebari je 'bogec'. O tom po tom. No razvijeni kalus me frapirao, grana je ličila na jelenski rog, toliko ga je bilo. Izgleda da je biljka odlučila potpuno zatvoriti ranu. No, to joj neću dopustiti. Iz nekog samo njemu razumljivog razloga razvio je samo jedan korijen. Stoga sam na kalusu napravio mali operativni zahvat i dotatno ga malo nasjeckao, to bi kao trebalo imati određeni učinak. Zatim je mjesto događaja dobilo novu veliku foliju , te sam umetnuo mahovine i malo sterilnog supstrata i napravio dovoljno za popriličnu korijenovu balu (kad veće treba toliko dugo čekati.

Jorgovan, s obzirom da je na izdisaju, mi je posebno interesantan i zaista bih htio da uspije. Uklanjanjem starog layera dobio sam potpuni uvid u trenutni napredak. Po cijelom obodu kalusa ko u priči osim na jednom mjestu od 2-3 cm. Možda je taj dio mrtav, pojma nemam, vidjet ću hoće li mu pomoći hormon. Jorgovan je ujedno počeo na par mjesta stidljivo razvijati kalus i na donjem rezu, to sam uklonio. I ovaj kalus je doživio malu havariju od oštrog noža, da mu dam malo podsticaja, s obzirom da nema ni jednog korijena. Nova vrećica s finim materijalom, vlažnim ali ne mokrim i to je to. Vidimo se u proljeće.

Šljiva je nakon nekoliko ranijih provjera bila totalno indiferentna. Niti kalusa, niti korijenja, kao da se air-layer nje ne tiče. No proteklog tjedna sam napokon doživio da se nešto miga. Ali i ovdje postoje razlike u odnosu na prva dva layera. Kalus se razvio jako stidljivo, tek toliko da zatvori rez. Ali zato su vrhovi korijenja počeli stršati na kori par centimetara iznad layera. Čudna biljka, s čudnim smislom za air-layering. I što da joj radim, ako želi imati korijenje tu neka ga ima, meni svejedno. Šljiva je napravila još jednu interesantnu stvar. Na donjem rezu je razvila vrlo malo kalusa na nekih centimetar duž reza. Iz tog kalusa počela je tjerati mlade izdanke grana! Bili su naravno  blijedo žuti s primjesama zelene jer su rasli u mraku kroz mahovinu. To sam uklonio jer mi grane ne trebaju na tom mjestu. Bez obzira na sve, vidim da je sve to živo, pa je i ovdje napravljen novi layer nešto većeg kapaciteta.

Sve sam layere napravio s maksimalno pažnje, potrudio se da ih dobro zatvorim, a na njih sam dodao još dva sloja folije crne vreće za smeće kako bih spriječio svjetlo u layer i sve skupa dobro umotao i učvrstio kako vjetar to ne bi razbucao okolo. Vjerujem da je unutar layera sada čista nirvana za razvoj svega što treba.

Danas je ujutro bilo +10°C 'pa to podsjeća da je ljeto ipak završilo. Osjeća se da stiže stanje mirovanja. Zima će stići dok trepneš.

Odlučio sam da više neću viriti u ove layere, do proljeća. Preostat će samo da, kad počnu niske temperature, layere dodatno omotam nekom kombinacijom filc/jutena vreća/bubble folija, ili čega već kako bih zaštitio unutrašnjost od smrzavanja. Bubble folija mi se čini zgodna kao izolator, a plus je otporna na vlagu. Kod filca ili drugog platna trebao bih staviti još jedan sloj folije kako se ne bi navlažilo i smrzlo.

I tako, bez virenja čekam proljeće poslije mrazeva za organizaciju otvaranja layera uz prigodni roštilj. Siguran sam da ću biti iznenađen, ugodno ili neugodno.

Nema komentara:

Objavi komentar