Stranice

srijeda, 12. rujna 2012.

Jorgovan je još živ

Jorga, je nakon što je dobio malo dodane mahovine u air-layer i dalje bez neke vidljive vanjske promjene.
Ali danas nisam imao mira pa sam išao malo čačkati da vidim ima li kakvih naznaka da će se nešto iz toga uskoro izleći.

Za razliku od dunje, izgleda da se Jorga razvija malo ravnomjernije. Uspio sam kroz prorez napraviti dvije snimke na kojima se vidi progresivan razvoj kalusa koji bi trebao u neko vrijeme potjerati korijenje.

Razvoj kalusa
Izgleda da se Jorgi baš i ne žuri previše. Nema još ni jednog korijenčića. Da znam više o jorgovanu kao vrsti možda bih se drugačije čudio svemu. No niti vrsta sama po sebi nema neku vremensku normu za stvaranje korijenja.
Činjenica je da je ovo drvo staro i da možda nisu trenutno pravi uvjeti, air-layer je napravljen prekasno itd. Sve to uječe na konačni rezultat. Ali za sad izgleda dobro, mislim da će kojijenje svaki čas, a koliko će brzo rasti ostaje da vidimo. Bude li išlo sporije i on će pričekati proljeće.

U stvari, ovaj air-layer je nastao kao nusprodukt jer prvenstveno mislim iskopati donji dio. Ovaj gronji bih ionako morao odrezati, pa sam se dosjetio da mu dam nekakvu šansu jer za roštilj još imam dovoljno starog drva. U proljeće kad iskopam panj, ovaj gornji dio bi mogao postati sasvim novi projekt. Doduše, radi se o kolcu kojeg iskusniji ne bi ni pogledali, no zbog oštećenja taj će kolac vjerojatno trebati izdubiti djelomično, zbog mrtvog drva pa bi sve skupa moglo poprimiti interesantni oblik. Sasvim dobra stvar za zabavu i vježbu.

Razvoj kalusa, druga strana debla
Vjerojatno više neću imati ovakve fotografije jer jednom kad krene korijenje, ovakvo uzurpiranje mahovine neće više biti moguće, a ni poželjno.

Ovakav nabubreni kalus nalazi se skroz okolo stabla jer je kora debela skoro 7 mm. Nisam baš neki stručnjak za kalus, ali ovo izgleda dobro i moćno. Pretpoastavljam da je prvi zadatak kalusa zatvoriti rez, pa se tek nakon toga može razviti korijenje. Baš me zanima kako će sve izgledati... makar to, jer sve skupa treba još i preživjeti, ali to će biti neka druga priča.

Nema komentara:

Objavi komentar