Stranice

ponedjeljak, 24. rujna 2012.

Mini plastenik

Stari okvir od kauča, pregršt otpadnih podložnih letvica iz trgovine građevnim materijalom, za 30 kn folije, mali čavli, tapetarska klamarica i malo mašte.

Ovakav 'contraption' ćete najčešće naći na internetu po nazivom 'cold frame'.
Iako vrtlari obično ovakve mini plastenike rade direktno na gredici ili povišenoj gredici, ovaj moj mobilni plastenik ima funkciju omogućiti dobre uvjete raznim mojim eksperimentima, s reznicama i sjemenjem.

Znam, znam... neće od toga biti bonsai, za to u proljeće demo u lov. Ali dok su moji eksperimenti razmješteni na verandi, to čini priličan nered, ovo će biti ipak mali upgrade.


Dakle, plastenik nije veliki, negdje cca 1x1 m, a visina zadnje sadnice je cca 50 cm.
Gornja ploča se otvara skroz prema potrebi, dok se nešto unutra radi, ili ako je potrenbno intenzivno provjetravanje. Na gornjoj ploči je i mala 'luftenica' koja će poslužiti za finu regulaciju uvjeta.

Gornja ploča isto tako ima dvostrukiu foliju dok je na bokovima jednostruka. Ovo je tako jer još nisam siguran kako to želim na kraju izvesti. Imam mogućnost bočne stranice zatvoriti stiroporom te još jednim slojem folije ili ih skriz zatvoriti daskama tako da je samo gornja ploča propusna za svjetlo.

Prvo treba vidjeti kako će se ova naprava ponašati u zrazličitim uvjetima.
Preko e-Baya stiže digitalni mjerač vlage i temperature, s kablom od 1,5 m na kraju kojeg je sonda. Čim to instaliram napravit ću nekoliko mjerenja tijekom dana u različitim uvjetima da vidim kako naprava reagira, koliku temperaturu postiže na suncu, koliko u sjeni, kako na promjenu vlage djeluje otvoreni prozorčić, što se događa ako unutra stavim posudu s vodom itd.

Tada ću približno znati koliko ću biti u mogućnosti održavati stabilne uvjete, i kontrolirati ih za neke specijalne namjene.

Ovaj plastenik je definitivno premali za nekakvo ozbiljne bonsai podvige, ali to je tek pilot projekt, nikad nisam takvo što radio u životu. Možda kasnije napravim i veći, no i u ovaj se može po potrebi smjestiti pokoje malo stablo.

Čitave mudrosti još treba naučiti, a imam i neki plan da sam razmnožim neke tuje ili čemprese za svoju živu ogradu. Bit će to zanimljivo putovanje.


Nema komentara:

Objavi komentar